Zävodi interjú

Zenei berkekben sok vélemény kering és kavarog a Dal és az Eurovizio produkciókról. Elvitathatatlanul kis hazánk jelentős eseménye, amit a televízió nézők száma igazol. Véleményünk nekünk is van, de a történet megkerülhetetlen.

LM Kirchknopf Gergő: A mostani Dal 2017 döntő előtt futottam össze Závodi Marcival, aki a zenébe született és nőtt bele. A műsorban résztvevő dalok közül kilógó produkcióra a rádióban figyeltem fel.

LM: Hallgatva a számot eszembe jutott, hogy a Silver Hill stúdióban már Berkes Olivért láttam és halottam dolgozni, gratulálok a számhoz, és Olivér a legjobb választás volt !De tényleg. Onnantól induljunk, hogy ti miért találkoztatok össze?

ZM: Nagy Bencét ismered?  Ők forgatnak klipeket,többek közt a Hősöknek, most pedig a Radics Giginek az új dalához készítették a felvételeket. Az volt az érdekes, hogy az Oliék amikor tavaly indultak A Dalban,  kellett nekik valami videó,  nagyon gyorsan.  Azt a srácot keresték meg, aki nekem később a legjobb barátom lett , ő csinálta nekünk a Kemonos kippünket. Volt egy születésnapi bulijuk, Bencének (aki  a vágó) és ott  összefutottunk,köszönés, ennyi. Később beszélgettünk a Bencével , hogy kivel lenne jó R&B-s zenét csinálni, akkor mondta az Olivért, én meg mondtam, hogy jó. Ráírtam facebookon és azt hiszem, hogy még aznap átjött hozzám felvenni egy demót.

A Háttérzaj volt?

Nem. Egy másik, amivel majd később szeretnénk kijönni.

Hogyan született meg ez a dal? Leütötted az első akkordot és az Olivér elkezdte dúdolni a dallamot?

Nem. Én előálltam a körülbelül zenével így nagyjából a zongorával és ezt megmutattam  Olinak csak a sima nyers zongorás verziót, azt felénekelte és azt hangszereltem meg később. Tehát minden ilyen elektronikus cucc az később jött hozzá. Amúgy a szöveg alapján írtam meg az éneket is később.

Ki írta szövegét?

Az angolt én írtam, az készült el előbb. Apa, Závodi Gábort írta a magyart. Ez tök vicces szerintem, de ő írja minden magyar szövegemet. Szerintem poén, de jó szövegeket ír, meg szokatlan.

(https:// www.facebook.com/Závodi-Gábor-190811514454005/)

De hogy kattog neki az agya? Mert  generációs korosztálynak megfelelően nem ez kellene, hogy kijöjjön?

Nem tudom, hogy ez hogy sikerül neki, de igazából szerintem ő már megszokta ezt az elektronikus zenei huzavonát. Annyira fura, hogy vannak olyan dalok,- például a következő amit Olival csinálunk, -szín tiszta Amerika. Nem azt mondom, hogy olyan minőség, hanem a hangulat amit ad, az nagyon amerikai, meg a dallamvezetés is és az a poén, hogy apa meg arra írt egy magyar szöveget és magyarul fog megjelenni. Még fel se vettük. Kíváncsi leszek, hogy milyen hangulata van a dalnak de szerintem mindenképp király.

Haladjunk tovább, úgy, hogy a Háttérzaj elkészült, felvettétek. Nálad történt a rögzítés?

Igen nálunk a stúdióban. Édesapám stúdióját használom, mivel kéznél van, így nem kell bérelni.

Majd leadtátok a Dal szerkesztőségében. Bevittétek az MTVA-ba?

Nem. Postán küldtük be, ráadásul a leadási határidő napján. Aznap még dolgoztunk rajta.

Akkor az neked is megvan, hogy "mikor készültök el",elvileg soha, gyakorlatilag meg muszáj befejezni holnap….

Valójában minden zenész tudja, hogy nem lehet befejezni egy dalt. Meg kell szokni.

És akkor most ? Megvolt A Dal, továbbjutottatok. Azt az adást láttam, szurkoltam, izgultam, kétszer gyulladt ki a zongora. Ez színházi tűz, vagy rendesen gyújtogatsz?

Ez rendes gyújtogatás.

Ne b@zd! Ez tök komoly! Mert azt láttam, most a legutolsó felvételnél, hogy egy picit  hátrébb léptél és mondom ez hőt kapott, vagy tényleg el akarod hitetni az emberekkel, hogy igazi.

Ez annyira igazi tűz, amennyire csak lehet.

Azt nem mondták a katasztrófavédelmisek, hogy rendben van, hogy idióták vagytok, de  ez túllép bizonyos határokat?

Ellenkezőleg, támogatták is, tehát szerintem a tűzvédelmisek még szeretik is a tüzet. Végre van mitől félni ,és az az érdekes, hogy az idei Dalban  nincs példa arra, hogy bárki gyújtogatna, pirotechnikát használna. Eddig megúsztam maradandó sérülések nélkül.

Elmondhatod, hogy ez hogyan működik? Hogyan nem sérül a zongora belső szerkezete?

A zongora teljesen ki van belezve, nincs benne sem a mechanika, sem a húrok de nincs is rá szükség, mert A Dalban semmi más nem lehet élő, csak az ének. Van a zongorában viszont egy tűzbiztos védőréteg, egy gázcső csappal és egy pirotechnikai gyújtó. A dal közben én nyitom a gázcsapot és én gyújtom be. Nehéz volt megszokni, voltak próbák, amikor el is felejtettem, annyira beleéltem magam a vokálozásba.

A Dal után mi lesz veletek? Maradtok-e párban? Vannak-e esetleg már felkérések? Hogyan tovább?

Próbálunk Olivérrel együtt maradni amennyire csak tudunk zenei téren és egyre több új közös dal fog kijönni. Az, hogy a koncertekkel mi lesz,  nem tudjuk pontosan. Van egy-két felkérésünk, azokat megpróbáljuk kihasználni. Nyilván csak akkor akarunk majd színpadra állni, ha elégedettek leszünk a produkciónkkal. Most ezt tervezzük éppen, A Dal menete alatt is.

Mikor is születtél?

’99-ben.

Szemtelenül. Egyébként egy óriási figurával, zenei agygyal beszélgetek.Nektek a facebook meg az instagram a kisujjatokban van vagy csak én öregedtem meg, hogy ennek utána kell olvasnom?

Érdekes, hogy a sors akarta így, nekem az instagrammom sokkal jobban megy ,mint a facebookom. Több a lájk is és sokkal interaktívabb az egész. Most elkezdtem, hogy a döntő napjáig minden este live-ozom és egyre többen nézik. Sokkal gyorsabban fejlődik a műsorok után, mint a facebookom. Nem tudom miért. Igyekeztem egész életemben annyira ügyelni erre a social media dologra amennyire csak tudok, meg amennyire kell. Régenebbe annyira nem sikerült, de mára kezdek hozzászokni. Hát igen, nekem is meg kellett szoknom, az biztos.

Mi van akkor, ha elindul a szekér? Maradtok így kettesben és elvállaljátok a felkéréseket, mentek járjátok majd az országot?

Én igyekszem nyomni a háttér produceri részét a szakmának.

A háttér promó alatt mit értesz?

Igyekszem másoknak is hangszerelni, nem csak a saját produkcióimat csinálni. Sok minden van bennem, amit szívesen bemutatnék másoknak, csak ugye, ha egy produkciót építek fel akkor nem kevergethetem a stílust. Én pedig szeretnék minél többet kipróbálni. Ebben az évben annyira nem volt lehetőségem  bármivel is foglalkozni, mert csak ezt A Dalos produkciót nyomtuk, amennyire tudtuk, de ha leülepedik a sztori, akkor mindenképpen visszatérek arra, hogy háttér producer is legyek, egyébként meg másokkal is lesz majd Závodi zene. Olivérrel nagyon sok lesz ez biztos, így haladunk tovább.

Akkor a háttérzajból legyen hangos zaj, teltház, meg sok élő fellépés. Köszönöm, hogy szántál rám időt, hogy beszélgessünk!

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!