SoulWave A Dal 2017-ben

L:Üdv a backstage-ből, a színpadok mögötti való világból! Itt vagyok a SoulWave öltözőjében a zenekarral a szombathelyi koncert után. Most, hogy megindult a szekér,hogy érzitek magatokat rajta? Tagváltásokat látok, legalábbis ahhoz képest, amikor együtt játszottunk a tökfesztiválon…..

Sw:Összeállt most egy olyan csapat a SoulWave-ban, ami egyrészt emberileg is teljesen tökéletes, másfelől zeneileg is. Összeszedtük Vas megyéből azokat a zenészeket, akikre nekünk szükségünk volt. Most ténylegesen  együtt egy olyan zenekar, amire mindenki azt tudja mondani, hogy minden szempontból tökéletes.

Ebben a mindenkiben benne van, a menedzsment és a  kiadó is?

A kiadó a Ferit egy kicsit utáljasmiley, de a többieket nem!

Mindenképpen kell egy kiadó, és még a rádió is játszik  egy dalt a zenekartól, akkor hátra lehet dőlni?

Attól, hogy van egy kiadónk, hátradőlni nem fogunk. Ez is visz minket előre. Ha lejövök a színpadról már azon jár az eszem, hogy milyen lesz a következő bulink, hova megyünk, hogy megyünk, hogy pakolunk, hogy jut el a cucc,  mindig pörög az agy, hátradőlni sosem lehet. Másrészt  a kiadónak is vannak elképzelései, nekünk is vannak elképzeléseink ,ebből azért annyira nem szeretünk engedni,  végigvisszük amit mi gondolunk aztán a végén lesz valami megegyezés. Azt azért hozzá kell tenni, hogy hiába nagy  a kiadó, akkor is akár a vezérigazgatóval akár a többi tagjával egész baráti és jó viszonyunk van. Tehát nincs ez a cégnek dolgozás, hanem közös munka és tök jó viszony van közöttünk.

Van-e  nyomás egy zenekaron, hogy ha egy kiadói szerződést össze tud kalapálni magának, hogy márciusra lemez, áprilisra klip és egyéb diktátum?

Inkább azt mondanám, hogy egy egészséges nyomás van.  Nyílván ez egy motiváció, hogy meg kell felelni a nagy kiadónak, tehát nem lehetünk szarok. De nincs az, hogy csesztetnek, és ha nem készül el egy szám, pont március 20-ra, mert az a határidő, nincs semmi probléma,  megyünk tovább, tehát nincs ilyen szinten nyomás. Nem bántanak minket. Mindent meg lehet beszélni. Például van egy számunk, aminek a nyolcadik verzióját rágjuk át és most a kiadó és mi is azt mondtuk, hogy pihentessük egy kicsit.

Jó volt Szombathelyen játszani?

Szerintem abszolút jó, főleg a saját nevemben beszélhetek, én szombathelyi vagyok, tehát számomra ahonnan származok, itt léphetek fel ez még egy pluszt ad az egészhez. Én kifejezetten élveztem. Amúgy is jó buli volt, jól éreztük magunkat, úgy vettük észre, hogy az emberek is jól érezték magukat. Mindenkit sok minden köt Szombathelyhez, próbatermünk is itt van,  mindenkinek  sok barátja, tehát mondhatjuk, hogy a zenekar központja Szombathely,  itthon játszani az hatalmas volt.

Nem gondolom, hogy a SoulWave  egy  egydalos zenekar lenne, mégis felmerül a kérdés, hogy a Kalandor az mit jelent a zenekar életében?

A Kalandor az mindenképpen mérföldkő és plusz energiát ad, hogy még jobb dalokat írjunk vagy sikeresebbeket. Muszáj, nem lehet megállni.  Sajnos,sok példa van arra, hogy egyszámos zenekarok, akik futnak egy-két évig,  süllyesztőben végzik.

  Azt gondolom, hogy amikor igazi hangszert fognak a zenekar tagjai, akkor  lehet esély nem egy egyszámos zenekarról beszélni. Mi abban próbálunk segíteni , egy hiteles oldallal az élő zene fontosságát hiredtve, azoknak, akik garázsban próbálnak,  otthon a szobában gitároznak, hogy merre felé kell elindulni.  Élő példákat felhozva, mint a  Ti Zenekarotok is, arra hogy kitartás és küzdelem nélkül biztosan nincs esély itt sem.A  SoulWave  az Ocho Macho  Moonlight dalunkat is feldolgozta, 2008-2009 körül , majd stílus és útkeresés között  némi csönd ,  egyszer „csak” feltűntetek a rádiókban és most  valami új történik. A sok koncert, vagy a rádiós játszás, mi tartotta életben a csapatot?

Mindenkinek megvan az, hogy egy irányba elindul, nem jön be, mert az már befutott vagy nem érdekel éppen senkit, úgy néz ki, hogy akkor vége. Akkor nem szabad azt csinálni, hogy "megpróbáltuk, köszi", hanem valami olyan irányt kell kidolgozni ami neked is tetszik, meg amivel el tudsz indulni a közönség felé is. Ezt nagyon sokáig kell csinálni míg egyszer csak megtalálsz egy olyan hangzást, ami neked is és a közönségnek is jó. A SoulWave is egy csomó ilyen műfaji váltáson ment át, nem azt mondom, hogy éles váltások, de azért a nagyon régi SoulWave-hez képest egészen másról beszélünk most. Ez egészen egyszerűen annyi volt, hogy nem hagyták abba a fiúk. Én  mindenki nevében nem beszélek,én csak ebben a felállásban vagyok. A garázsos dolog, az indulás amit mondasz: most a SoulWave-ben 5 olyan ember van, akik garázsokból,a  legaljáról jött. Én tényleg egy olyan pincében próbáltam 3 évig, hogy azt csodálom,  hallok még hangokat, annyira pici volt meg összeverődött. Itt tényleg a kitartáson van a hangsúly, hogy ha nem adja föl az ember, jól láthatóan ez a 10 éves kapu van, hogy ha 10 évig csinálja az ember és meg tud újulni, állandóan kreatív tud maradni, és tényleg nem adja fel, mert érzi, hogy ez az élete, akkor annak előbb-utóbb meg lesz a hozadéka. Ami még fontos és azért mondtuk, hogy jó ez a formáció és szeretjük, hogy mindenkire lehet számítani, mindenkiben meg lehet bízni, mindenki komolyan gondolja a dolgokat. Ha holnap, holnapután ide kell menni, ezt kell csinálni, akkor mindenki megy és összeszervezzük, megcsináljuk és számíthatunk egymásra. Ez egy rohadtul fontos dolog, hogy mindenki ott legyen fejben és tényleg csináljuk, ezt ezért, azt azért és megyünk előre. Ne egy másodlagos dolog legyen a zenekarozás, ha az ember ezt komolyan gondolja. Emiatt lehet, hogy csomó mindent fel kell adni. Igen, háttérbe helyezed, letojod, csak a zenekart csináljuk és így lehet csak, de tényleg.

Örülök, hogy ti is így látjátok! Egy kis szakma: segítsünk  kicsit úgy zeneileg, hogy tak-gépeztél a füleddel?

Igen.

Többiek nem hülyültek bele?

Nem. Azért megyünk takkra, mert használunk a számainkban samplereket, loopokat, kis kiegészítést, és ugye innentől kezdve fogva  takkon kell lennünk. Másrészt meg jobban szeretek úgy játszani, hogy rajtam van a füles, mert mint a CD úgy szólnak a hangszerek a fülembe.

Ma este stenk az volt itt rendesen. Örültem, hogy nem a "lenyomjuk a bulit, aztán megyünk haza" volt. Ez így jó volt. A sampler egyébként mennyire illik így bele? Mennyire ragaszkodtok hozzá, hogy HD-ztek. Nekem  nincs bajom a HD-vel, ha egészséges szinten van, csak ha szól az akusztikus gitár és nincs a színpadon, az úgy már szar.

Abszolút ragaszkodunk hozzá.

Mi van a HD-n?

Vonósok, zongora, elektronikus cuccok, de egyik se fő, de dallamokat visz, kiegészítések. Ha tudunk jobb koncert élményt adni, márpedig ezzel tudunk, akkor akarunk és ragaszkodunk hozzá. Mindenhol nem használjuk, csak ha olyan a nóta, hogy megkívánja, hogy még annyi kell, akkor nyilván van de van egy csomó nóta ahol meg egyáltalán nincsen. Ez dal függő. Ha van egy ilyen lehetőség, akkor miért ne használja az ember, hogy ezzel színesítse a zenéjét, hogy jobb legyen. Majd ,ha a csilliárdosok leszünk, akkor  lesz szimfonikus zenekar mögöttünk,  külön zongorista amiatt a három hang miatt, ami most a sampleren van.

Ok SoulWave 2017-18 mi lesz veletek? Merre tartotok?

Az elsődleges az most egyértelműen A Dal, az fogja most indítani az évünket. A Kalandor az bekerült a 30 szám közé és ez valószínűleg attól függően, hogy meddig menetelünk, remélhetőleg minél tovább, attól függően tölti ki a jövő évünket.

Nem gáz A Dal-ban részt venni? Mert én mindig offolom magunkat, bizonyos dolgok miatt.

Szerintünk ez az egyetlen, amiben nem gáz.

Szerintem meg A Dal úgy szar, ahogy van.

Az ott lévő számok minősége tényleg katasztrófa , ez tény.

Az ének az élő és minden más nem az.

Nem ez a lényeg. A rádiós piacnak muszáj.

Milyen rádiós piac? Magyarországon, rádiós piac? Melyik Rádió?

Nekünk, mondjuk a Class FM  nagyon sokat hozott.

De most nincs Class FM.

Ez az, hogy nincs, ezért kellett valami média löket. Ez most tényleg az a lehetőség, hogy minél több emberhez eljussunk.

Az én szubjektív véleményem, hogy lóg a kábel és nincs bedugva sehova, ez full gáz, hiteltelen.

De ennek nem az a lényege. Ennek a média a lényege, hogy megismernek az emberek.

És ez kell?

Nekünk szerintem még kell.

Jól van, lehet hogy megöregedtem.
SoulWave A Dal-ban 2017-ben, ugorjatok neki,  drukkolunk Nektek,hajrá!

 

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!