Rudán Joe 2.0

Rudán Joe a világ igazi nagy rockénekeseihez hasonlóan kis hazánkban hazai módon élte rockhős életét két évvel ezelőttig. Akik dolgoztak vele, akik hallgatták, nézték, közülük sokan kezdték elengedni a hátborzongatóan jó és egyedül álló hangú rockert. A koncertek, bulik lementek, de az alkohol már gyakran többet vitt el a varázslatból, mint adott. Pedig sok-sok mindent adott az élet, kis kluboktól a nagy színpadokig, külföldi fellépések, és amerikai turné, sok kiadott lemez, nagyszerű zenészek, kollégák és barátok. A Coda, P. Mobil, Mobilmánia, Pokolgép után ott állt a Pokol kapujának szélénél. Nehéz azt mondani, míg így karácsony körül is, hiszen ez is akkor történt, hogy az angyalok rángatták el onnan, mivel rocker lévén az ördöggel jobb kapcsolata volt, de az biztos, hogy kettő  angyal is van az életében, a felesége és a lánya.

Egyszer csak jött a hír: Joe nem iszik. Majd csend. Mielőtt visszhangban jött volna mellé, hogy ja , ilyent már.., meg sokan,.. meg mi lett a vége, azt is mellé tették, hogy nagyon  rosszul volt,  orvoshoz ment , az eredményei alapján már a nem élők közé sorolnák. Aztán csend újra.

Igazából nem lehetett tudni, hogy mi van. Néhány hónap, majd baba született Joeéknál.

Telefon: Helló Joe gratulálunk, beugranák a tejfakasztóra koccintani. A válasz: maximum tejjel , gyerekek. Ja , persze, úgy gondoltuk……….Személyes munka tapasztalatokkal  Joe-val, maradtunk csendben.

De Joe két éve nem iszik alkoholt. Félve, átlépve a magánszféra küszöbét, egy baráti beszélgetés közben, nem titkolva, hogy kéréssel jöttem rákérdeztem:

„Joe, beszélgethetnénk erről az egészről, hogy letetted a piát, hogy életben maradtál, hogy aztán angyal született, Kamilla, újra sok helyre hívnak játszani, és hogy bírod az egészet, hogy maradt melletted Tímea, mindenki csodálatára, mi történt veletek. Sokakat érdekelne, a kitartásotokat látva még példa, kapaszkodó is lehetne másoknak.

Huh, ezt kimondtam,na most mi lesz? Nem következett kínos csend. „Hogy gondolod,”-kérdezett vissza. Átgondoljátok, eljövök egy hét múlva , leülünk, beszélgetünk, amíg Kamilla alszik és leírjuk.

Gyere, csináljuk, válaszolta. Kedves Olvasó: Hát akkor tessék! Egy rövidke őszinte és tanulságos vallomás Rudán József Joe és Schunk Tímea életéből.

L: Mi volt a holtpont?

Joe:  Két éve Újévkor nagyon rosszul voltam. Erős december volt, talán erősebb, mint a többi,rengeteg buli volt, nagyon sok pia. Komoly fájdalmaim voltak, hasam, oldalam, de igazából minden részem fájt. Előző hónapokban is jelentkeztek fájdalmak, de ez most nem múlt el.

Tímea: Az volt az ijesztő, hogy besárgult a szeme. Az pedig nagy baj.

Joe: Nem volt más hátra, ünnepek után bementem a kórházba. Kiderült, hogy a májam már nem meglepő állapotban van , de a legnagyobb baj egy hasnyálmirigy gyulladás volt, amitől kritikus állapotban voltam. A kettő együtt olyan eredményeket produkált, amit élő emberé nem szokott. Az orvos nem engedett volna haza, de tudod milyen ilyenkor az ember, majd én tudom, meg egy két sör, az belefér, ilyenek forogtak a fejemben, miközben már fejben készültem a következő bulikra.

Tímea: Az volt a szerencséje, hogy az orvos nem ismerte és nem is érdekelte, hogy ki az a Rudán Joe, így nem volt alkudozás. Innen nem tanácsos elmennie, illetve nem  hogy egy sör, hanem semmi alkohol , ha élni akar.

Joe: Azt gondoltam, hogy végül is miért nem pihenhetnék egy hetet, következő fellépés csak január első hétvégéje, majd én tudom. De aztán ennél többről volt szó persze. Egy hét, végig infúzió, gyógyszerek, komoly kezelés, köszönet érte. Sokat gondolkodtam és olvastam, aztán jött az élet újra.

Nem ittam márciusig, jött a József nap és még mindig nem ittam. Játszottunk, jöttek a bulik sorba és nem ittam.

L: Nehéz volt?

Joe: Igazából nem. Nem is hiányzik.

L: Kínok?

Joe: Érdekes módon semmi

L: Tímea te elhitted, hogy menni fog?

Tímea: Az elején nem.

L: Hogy tudtál segíteni?

Tímea: Ezt neki kellett igazából eldönteni és akarni. De egy hét után letettem a cigit, azt mondtam, ha Joci nem iszik én meg nem dohányzok. 16 éves korom óta dohányoztam.

L:Hogy bírtad ki?

Tímea: Az eleje nehéz volt, de láttam, hogy nem iszik, így engem is ösztönzött. Ma már nem is értem, hogy miért cigiztem egyáltalán.

L: Kívülről az látszott, hogy Te vagy aki még megmentheti, illetve, hogy nélküled már ki tudja mi lenne vele. Sokan mondták, hogy nem értik miért van még vele ez a nő. Hogy bírtad az utolsó időszakot?

Tímea: Nehezen, nem igazán. Megtörtént, hogy beültem a kocsiba és elmegyek. De a cicánk nem jött még haza, így vártam, aztán reggel lett és elmentem dolgozni.

L: Bocs, de a cica miatt nem mentél el?

Tímea: Igen, akkor még nem volt macskaajtó, volt egy Töki nevű cicánk, olyan volt, mint a gyerekünk, nem tudtam, úgy elmenni, hogy nem ért haza. Aztán maradtam és minden ment tovább. Igazából már nagyon nehéz volt, mindenki jó fej, haver volt, amíg berugtak, majd hazamentek, nekem meg maradt a feladat. Addigra mindenki lelépett, mire ő meg beindult.

Joe: Nagyon hülye voltam piásan. Nem a sarokba ülő, magába roskadó fajta volta. Beindultam , menni akartam. Problémáztam a szervezőkkel, technikusokkal, zenészekkel is. Semmi nem volt jó, mindenbe belekötöttem, összevesztem mindenkivel.

L: Ezt láttad, átjött? Érezted, tudtad, hogy milyen vagy?

Joe: Hogyne, kijózanodtam másnap, aztán jött az Úr Isten, mi történhetett felismerés, telefonok, bocsánatkérések, kellemetlenség, próbáltam helyrehozni , de egy idő után ez már kevés. Tudtam, hogy meg kell állni. Sokszor gondolkodtam ezen , hosszú ideje,mondtam is a Tímeának, ha a Glenn Hughes le tudott állni, akkor…

L: Voltak előtted példák?

Joe: Hogyne, több is.

L: Nehéz most?

Joe: Abszolút nem. Az a furcsa, hogy én viszem a turnébuszt, mellettem megisszák amit illik vagy  amit bírnak, de én már mennék, aztán már nem mindig  jópofák,  mennék, akkor kiadom az indulást, aki jön-jön, aki nem az marad. Milyen lehetett velem…

L:Haverok , hogy fogadták?

Joe: Hitetlenül.

Tímea: Sokan elkoptak mellőle.

Joe: Tudod itt nálunk, mi volt előtte? Kezükbe adták egymásnak az emberek a kilincset. Ki ezért ugrott be, ki azért. Ki ezt hozott, azt ivott, büfét is nyithattunk volna. Hát ez leépült, akkor úgy , most így jó. Ha megyünk az országba, sok haver nem érti, de nem baj. Sok dolog kimaradt ez miatt, sok idő elveszett. Most szeretném behozni, vannak dolgok, amiket meg akarok csinálni.

L: Közben Kamilla felébredt, anya felment és lehozza. Joe, amikor bejön az ember hozzátok, akkor egy igazi retro, barkács, műhely és kétkezi embernek kánaán, ami körül vesz. Rend, szerszámok a helyükön, garázsban rendszer jellegű rendetlenség .Most van erre idő és kedv?

Joe:  Kedv régen is volt, csak kipakoltam, jött haver, megittunk egy sört, tanácskozás, még egy sör, így ment, mire érdemi meló lett volna, már pakolhattam vissza.

Imádom ,a  régi Marshall hangfalakkal kezdtem a helyreállítást, hangcuccok, aztán a Ford Busz, aminek elkészültét sokan követték.  Csodálják ország szerte, főleg, hogy odaérünk. Most kapott egy donort, és nekiláttunk egy Ford Caprinak, vettem egy co heggesztőt,…

L: Te, fogod,..

Joe: Jaja

L:Tímea, hol vagy Te a történetben? Joe oké, de Te?

Tímea: Ledoktoráltam építőművészetből, és újra nekifutottunk a baba dolognak. Hosszú ideig tervben volt, de nem úgy alakult, s a körülmények sem voltak olyanok. Aztán végre mikor minden adott volt megfogant, és idén márciusban megszületett Kamilla.  Ez a legfontosabb. Segítek Jocinak, minden  zenekari és fellépési dolog  itt szerveződik. Ez így jó.

Most, hogy itthon vagyok, így is kiélem az építész énemet. Megterveztem és megcsináltuk a gyerekszobát, és a nappali bútorokat. Tervben van a terasz beépítése. Tervezek, és Joki kivitelezi.

L: Látom, hogy tényleg sok fellépés van. Valóban mindent Te egyeztetsz?

Joe: Igen, ez nem megy másként. Egy kézben , így jó.  Nem idegen ez a feladat, én csináltam a régi bandákban is, mindegyikben. Csináljuk az akusztikus produkciót Tóth Lacikával, ezt nagyon szereti a közönség, elindult a Rudán Joe Band klasszikus rockzenekari (Tóth László, Gyenes Attila, Matus Péter, Gyenes Máté)felállásban, ezzel is hívnak bennünket, szerencsére. Képzett muzsikusokkal klasszikus rock, telt hangzás. Az Atilla Fiai Társulat is működik szépen.

Karácsony előtt kijött egy válogatás lemezem Lírai hangvétellel, és dolgozunk tovább. Idén sikerült Pécsre hozni erdélyi barátaimmal a Csaba Királyfit, megtelt a Dóm-Tér, sok-sok ezer ember jött el. Köszönet mindenkinek. Csodálatosan sikerült, igaz a helyi médiában nagy visszhangot nem kapott sajnos, de ezeken a dolgokon inkább már csak mosolygok. Készül a második szólólemezem,  2017 őszére tervezem a bemutatót.

Egy utolsó kérdés:

L:Tímea, most  így , hogy itt ülünk, baba mászik, mosolyog, Joe igazi …..

Tímea: El sem hiszem, hogy ez velünk történik, boldog vagyok!

Köszönöm Rudán Joenak, Tímeának, hogy mindezekről beszélhettünk. Kitartást Nektek és ahogy Kirchknopf Gergő barátom szokta bölcsen mondani : Maradjatok Életben!

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!