Nemulass

A Nemulass Zenekar felvételt nyert és végig csinálta a Cseh Tamás Programot. Miként alakul, változik egy együttes élete ezen lehetőség hatására? Erről faggattuk a zenekar vezetőjét Tamás Áront, a tél elején.....

Induljunk vissza az időben, melyik évben éledt a Nemulass?

Alapvetően 2007-ben alakult egy zenekar Szegeden, amit Nemulassnak neveztünk. A mai formációban már csak én (Tamás Áron- klarinét) vagyok az alapító tagok közül. A zenélést ilyenformán csak én vettem komolyan. Inkább hobbizenekar volt az a szegedi banda. Amikor már semmi kilátást nem láttam a szegedi folytatásra, elhatároztam,hogy Budapesten is megpróbáljuk. Encs, az egyik énekesnő  tagja volt a csapatnak ekkor,  ki is tartott, most is velünk van. Még velünk volt a régi basszeros és gitáros is, de ők nem bírták az átállást. Aztán Pesten is volt egy kis csiki-csukiJ, míg végül sikerült mindenhová jó embert találni. Tehát  a zenekar újjászületett és stabil felállásban tavaly szeptembertől létezik.  Ezt teljesen komolyan nevezhetjük újjászületésnek, ez egy másik dimenzió, mind hozzáállásban, mind belefektetett energia terén. Név szerint így áll össze a Nemulass:

Kerekes Enikő „Encs” – ének

Tekauer Léna – ének

Barta Zsolt „Pake”– gitár

Meidl  András – basszusgitár

Molnár Csanád – dob

Tamás Áron – klarinét

*Bicsánszky Panna „Pancs”- szövegíró

*Torma Béla- állandó hangosító

Milyen stílusú zenét kezdtetek játszani, hogy épül fel a zenekar ma, dalszöveg , zeneszerzés?

A zene stílusa egyedi, nincs akit követnénk, vagy akihez hasonlítani szeretnénk. Főleg csak magunkhoz szeretnénk hasonlítani. Persze rengeteg zenekar inspirál minket, és teli vagyunk alázattal. A Nemulassal nagy hangsúlyt fektetünk a zenei és tartalmi mondanivalónak, és ennek nem szabunk sem időbeni, sem a zenei megoldások terén határt. Persze az Álom című szám és klip ezt a kijelentésemet nem támasztja alá, de az Álom egy pop szám a ’la Nemulass. Azt akarom mondani, hogy egy feladatot akartunk ezzel teljesíteni, azaz a magyar rádiók ízlésének megfelelő szerkezetű nótát akartunk készíteni, ami tükrözi a zenekar hangulatát a mindenki által jól ismert kereteken belül: 3 perc hosszúság, moduláció nélkül, verse, refrén, bridge, verse refrén,refrén. Enélkül esélytelen a bejutás a rádiókba, és mi is szeretnénk a nagyobb közönség felé nyitni. Nekünk nagyon tetszik a végeredmény:

 

Van még ilyen Nemulass szám, de nagyon sok másféle is van, pl ha meghallgatjátok-nézitek a Youtube-on a „Nem valót”

akkor máris egy fokkal közelebb kerültök a Nemulass keresztmetszethez, azok is mi vagyunk, pont annyira mint az Álommal. A Soundcloudon elérhető a „Porzó” című EP,

az ismét árnyalja a képet, de teljesen akkor lesz világos, hogy mi is az a Nemulass, amikor az „Új a nap alatt” című EP-nk is napvilágot lát. Illetve eljöttök egy koncertre, az a legjobb, a zenekar igazi terepe.  Novembertől osztogatjuk a dalokat, a soron következő „Hagyjatok” című pl. egy szélvész rokkenroll nóta lesz, egy kis funkos-metálos agymenéssel a végén.

A zenei sokszínűséget nem pusztán az adja, hogy mindenki egy kicsit másfelől jön: a lányok és én népzenészek is vagyunk. A lányok tanítják is, Encs éneket, Léna kobzát. Játszunk népzenei formációkban. A két gitáros Zsolt és Andris főleg a jazz világával ismerkednek, de bármilyen könnyűzenében otthon vannak. Mindketten sok zenekarban játszanak. Csanád főleg pop-rock-funky vonalon érzi jól magát, de bármire nyitott, ami kell is a zenekarba. Ez manapság nem egyedülálló, hisz internetnek köszönhetően minden behatás elérhet amit csak akarsz és el is ér. De mint mondottam nem ez a fő ok, hogy ilyen szerteágazó a zenénk. Az alapvetően a számírás metodikája miatt van. Először szöveg születik, azt Pancs elküldi nekem. Én megkreálok egy elég konkrét egyszólamú számszerkezetet: egyszólamú énekdallam, átvezetők, tervezett lüktetések, hangsúlyok stb. Általában a zenével szeretem lefesteni a történet fonalát, a mélységeket meg a magasságokat. Ezért jönnek létre ezek az átkomponált darabok, sokféle zenével, sokféle hangulattal. Ahogy változik a történet- hisz a legtöbb Nemulass dal valós eseményeken alapuló történet-, úgy változik a zene. Ezzel elballagok Zsolthoz, ő harmóniába önti, csiszolgatja, hozzátesz-elvesz, ami kell. Születik egy dal egy gitárra, énekre, klarinétra. Ez megy a zenekarhoz, ahol véglegesítjük: itt már bejönnek az egyéniségek, ki hogy old meg bizonyos részeket, ki szerint, hogy jobb, hogy nem, a lányok szólamot írnak stb. Ez nem egy szokványos zeneszerzési metódus, de működik.

Tegyük fel, bemész egy kisvárosi gimnáziumi végzős osztályba,akikről tudjuk, hogy nagy fogyasztói a zenei piacnak, de benneteket  kevesen halottak közülük, hogy teszed kíváncsivá őket, hogy az esti bulira, ami a helyi művházban lesz, megnyerd őket?

Ha gimibe mennék azt csinálnám, hogy felvennék egy cilindert, egy fehér kesztyűt, fognék egy nagy hordozható hifit, beballagnék a terembe. Nem szólnék egy szót sem, csak csutka hangerőn benyomnám az „Üres” című dalocskát az új EP-ről és lassan fapofával köröznék a teremben kezemben a lejátszóval. Ha lement, kivennék a cilinderből egy kartont, amire lilával és fos-zölddel fel van írva, hogy Nemulass koncert, adott  művház, időpont, belépő. Felmutatnám, közéjük dobnám, aztán ugyanúgy, se szó se beszéd, kiballagnék. Ha erre nem jönnek, akkor őket is, meg minket megehet a fene.:) Az tuti nem kezdeném el elmagyarázni miért is olyan szuper a mi zenekarunk.

De ha le kell írni akkor alapvetően egy lendületes, friss koncertzenekar a Nemulass, tele buggyant és meglepő fordulatokkal, jó történetekkel, szóljon a csokiárus lányról, vagy épp egy tétova  ipséről,  0-100 éves korig bárkinek, totális zenei szabadsággal.

"Két rozé között Nemulass" mondtátok egyszer magatokról ezt a felvezetést.  Klubok, kocsmák nyár-esti diófás udvari jutnak eszembe ezzel kapcsolatban. Közönség és a fellépési helyeket elképzelve hol érzitek otthon magatokat?

Bárhol, a közönségtől függ alapvetően. Tökmindegy. Csináltunk falunapon jó bulit délután ötkor, legutóbb a szolnoki Tisza mozi előterében is nagyot szólt a banda, de a BME egyetemi napokon is megálltuk a helyünk: több száz ember bulizott a zenénkre.

Nézzük a jelent! Jelentkeztetek és részvételt nyertetek a Cseh Tamás programba. Most, hogy beteljesedett és az Álom című dal klip formában is éli az életét, talán leülepedett a történések sokasága. Mit jelent a zenekar életében az elmúlt év?

Munkát. Sokat. Az, hogy egy féléves zenekarral öt ilyen számot megírtunk, felvettünk, az egyértelműen magáért beszél. Nem volt feszültségmentes időszak, hogy is lehetett volna, hisz ha valami fontos akkor feszültséget kelt. Inkább azon múlik, hogy meg tudjuk-e beszélni ezeket. És meg tudjuk. Főleg  ez viszi a zenekart. Bármi kimondható, megvitatható, úgyis megszületik a kompromisszum. Ezt nagyon megtanultuk,  zeneileg összecsiszolódtunk. Zenekarrá lettünk.

Mire nyertetek lehetőséget pontosan?

Kétmilliót nyertünk amit el lehetett költeni klipre, hangfelvételre, utómunkára, grafikára, fotózásra, nyomtatásokra.

Ha a munka és élmény arányát kellene meghatározni?

 Zenével dolgozni maga az élmény.

Készek voltatok  a felmerülő feladatokra, vagy néha nagy szemekkel néztetek a kihívásokra:)

Nem mondanám, hogy készek voltunk. Vagyis megfelelő komolysággal álltunk a dologhoz, de tapasztalat nélkül. Ilyen szinten még egyikőnk sem csinált zenekart. Álmodozol, de semmire nincs pénzed. Aztán lesz kétmilliód és azt sem tudod mit kezdj vele. Persze kiderült, hogy a kétmillió, bár önmagában jelentős összeg, nagyon könnyen el lehet költeni zenére. De jól teljesítettük a feladatot. Van amit máshogy csinálnék, de azt hiszem erre való ez a program: tanulásra. Nagyon büszke vagyok arra amit ebből kihoztunk.

A veletek dolgozó szakmai csapat, stáb, mentor kísért benneteket?

Mindenki nagyon segítőkész volt, ezért ezer hála és köszönet, és itt külön megköszönném Csatlós Katinak és Mosonyi Katának, mert ők voltak a legnagyobb harcostársak!

Látva a klippet, ti elégedettek vagytok a született eredménnyel?

Teljesen. Egy habkönnyű nótához kellett egy habkönnyű klip. És ez sikerült is. De pont a klip az, amit másképpen csinálnék, mármint arra gondolok, hogy alacsonyabb költségvetésből, csinálhattunk volna kettőt is, persze nem ilyen minőségben. De valahogy erre egyáltalán nem gondoltunk akkor. Tapasztalatlanok voltunk, és szépet akartunk. Ez meg is valósult.  Most épp készítünk egy hangulatfestő klipet, ami szintén nagyon tetszik, vágás alatt van és töredékébe kerül. De az egy ember egy csúcs kis kézi kamerával, míg az Álom alatt ötfős stáb, másfél nap forgatás, drón, profi felszerelés, külön hely, forgatókönyv stb… mint a nagyoknál! Nagyon élveztük!

Összehozta, inspirálta a  program az együttest,vagy őrölte ez a történet?

Egyértelműen összehozta!

Egy fórumon azt mondtad, hogy ha nem jelentkeztetek és nyertetek volna a programban, akkor nem láttál volna esélyt a kiemelkedésre. Most, hogy megkaptatok sok vezető médiában való szereplést, tv, rádiós játszás, visszagondolva , eljuthattatok volna eddig, vagy elmorzsolódott volna a zenekar?

Mostanra eddig biztos nem jutottunk volna el, bár innen azért van még feljebbJ. Nagyon nehéz a közönségépítés, különösen egy olyan zenekarnak, mint a miénk. Nem követjük a trendeket és ezt azzal tetézzük, hogy semmilyen szubkultúrába sem tartozunk. Teljesen külön pályán kezdtünk játszani. Ez Magyarországon eszméletlen nagy feladat. Nem is nagyon tudok olyan magyar bandát aki most befutottnak számít és lecsapta ezt a labdát. Nehéz is lenne, hisz senki sem dobja fel. A rádiók biztosra mennek, a klubok biztosra mennek,  a zenekarok biztosra mennek, a közönség biztosra megy, mindenki biztosra megy. Valamikor a Quimby hőskorában volt sikk, hogy a futó zenekarok is különböznek egymástól. Mi ebben a változatosságban hiszünk. A nagyobb tömegekhez eljutó zene az utóbbi évtizedben teljesen homogenizálódott. A Nemulass erre reflektál.

Növekszik a fellépések száma?, itt nem csak a programból adódó lehetőségekre gondolok, hanem azt megelőző fellépési helyek is újra hívnak benneteket?

Szolnokra és Pécsre is visszahívtak, ami nagyon jólesik. Megyünk Erdélybe is egy miniturnéra, ahol azt hiszem minden magyar együttes nagy vágya, hogy játszhasson. Legalábbis nekem azJ. Pesten klubozgatunk rendszeresen, de itt sem lehet egy-két havonta egynél többet muzsikálni. Párkányba járunk még, Szegedre, a Művészetek Völgyében például most voltunk harmadszor. Rengeteg hely van ahol lehetne és mennénk is, de főleg anyagi okok miatt nem valósul meg. Pl.: egy friss és nagyon vicces feltétel egy szórakozóhelyről: „száz emberre elosztva legyen fejenként négyezer forint értékű fogyasztás”…J.  Sajnos ilyeneket nem tudunk garantálniJ.  De ha lenne nyitott, szórakozni vágyó közönség, akkor feltétlen számíthatnak ránk! Borzasztó nagy baj van a fejekben…

A jövőt tekintve a mostani hullámot megülve merre tovább? Várhatóak új dalok, esetleg egy lemez?

Most nyertünk egy lemezfelvétel-támogatást, azt kihasználva a Cseh Tamás Programban felvett öt dal mellé, még hozzáteszünk hármat vagy négyet. Az szép termésnek számít, annak már nagyon örülnénk. Nagylemez nem tudom lesz-e. Az  biztos, hogy dolgozni fogunk, csak nem tudom, hogy fogjuk megjelentetni. Még távoli dolog.

Három záró kérdés:

Fülmonitor vagy kontrolláda?

A csajok most a fülmonitorról álmodnak, nekem inkább láda.

Egy kedvenc klub vagy kocsma, ahol jó játszani és nem budapesti?

Green, Párkány

Ha te kapnád a felkérést, hogy válassz ki életműve díjazására egy magyar zenészt, kinek köszönnéd meg élete munkásságát?

Bartók Bélának, öregbítette a magyar komolyzene világhírnevét, nekünk megmentette a népünk zenéjét, ami rám egyre nagyobb hatást gyakorol. Megunhatatlan örökkévalóság.

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!