Mike Gotthárd az Ocho Macho gitárosa

 

A Ocho Macho gitárosaként ismernek a  zenét hallgatók, koncertekre és fesztiválokra járók sokasága. Látjuk és halljuk, hogy forgatjátok ki az országot a sarkaiból! Van szerencsénk nyomon követni, hogyan érkeztetek meg az élvonalbeli zenekarok közé, ahol ismét nincs megállás. 2014-ben több mint 110 koncert, idén már most lekötött buli van előttetek. Jön a Nagy Színpad Verseny, új lemez és klipp jelent meg, de most szeretnénk, ha beszélnél nekünk a másik oldaladról! Remélem nem hiba, ha azt mondjuk, Mike Gotthárd, az Egyetem, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Mooters EAPLground összekötő kódszava  a Jazz..:
 

- Mikor bújt a füledbe először? (pl: mikor kezdtél és mit hallgatni, kik a meghatározó zenészek számodra...?)

Születésem óta körül vesz a zene, nagymamám ének-zene pedagógus volt, édes apám pedig szintén zenész, basszus gitáros. Folyamatosan szólt otthon a Jimi Hendrix, ZZ Top, Steve Ray Vaughan, Eric Clapton, Weather Report, B.B. King, Albert Collins, ELP, Led Zeppeline, Deep Purple, Black Sabbath... stb. Főleg blues és rock zenén nevelkedtem, a jazzel a szakközép iskolai éveim alatt kezdtem el foglalkozni, Bodajkon Mohai Tamás kezei alatt. Ekkor nagyon sok olyan zenével és előadóval ismerkedhettem meg, akiket addig még nem ismertem. Ilyenek voltak Scott Henderson, Mike Stern, John Scofield, Hiram Bullock, Dean Brown... csak, hogy említsek párat a kedvenceim közül.

 

Határozott döntés vezetett ennek tanulására, és hogy sikerült  a Budapestre bekerülni?(mikor kezdted tanulni a zenét, milyen sulik és milyen tanárok egyengették az utat? Felvételiről röviden) Diploma, pontosan miből lesz?

Abszolút határozott döntés volt, erre készültem mióta az eszemet tudom. Először autodidakta módon kezdtem el gitárt tanulni, ill. édesapám nagyon sokat segített, hogy folyamatosan fejlődhessek. Így kerültem kapcsolatba Polgár Péterrel, aki többször lejött hozzám gitározni és együtt muzsikálhattam vele több koncerten is. Nagyon sok zenét vett fel nekem, hogy mit hallgassak, kölcsön adott videó kazettákat, sokat segített. Utána Zsoldos "Báró" Zoltánhoz kerültem, akinél több mint egy évet tanultam, nagyon sokat megtudtam a bluesról és a blues gitározásról és tagja lehettem a zenekarának, ami nagy rutint adott.12 évesen Mohai Tamás tanítványa lettem, először magán úton, majd iskolai keretek között a Hang- Szín- Tér Művészeti Szakközépiskolában. Rengeteget tanultam Tamástól a 8 év alatt, amit együtt töltöttünk, nála kezdtem el foglalkozni a jazzel és egy olyan tudást adott át, amivel nekiindulhattam a Zeneakadémiának. Miután felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, Babos Gyula és Horányi Sándor lettek a mestereim, akik nagyon sokat segítettek a fejlődésemben és a zenésszé válásomban, hatalmas tudást és életbölcsességeket szívhattam magamba általuk. 
  
- Ismertek a tanárok, vagy ismeretlenül kerültél a kezük alá? 

Voltak, akik ismertek, mert találkoztunk már a szombathelyi Lamantin Jazz fesztivál és improvizációs táborban régebben és voltak, akikkel az egyetemen találkoztam először.

- Hogyan alakul egy Jazz formáció, követelmény az együtt zenélés, vagy leültök, sörözés -beszélgetés- jammelés, és mutassuk meg másoknak is?

Nem követelmény az együtt zenélés, de úgyis minden akkor és ott dől el. Van, amikor meg a sörözés és beszélgetés vezet oda, hogy eljussunk a jammelésig, amiből, ha valami jó sül ki és meg van a közös pont, együtt lélegzés és inspiráció akkor szívesen csinálja az ember. Nincs különösebb recept, ezek csak úgy megtörténnek.

- Milyen formációkban játszol?

Az Ocho Macho-n kívül állandó formációm az Euro- African Playground- Juhász Márton vezetésével, a GKG Trió- Kovács Dáviddal és Geröly Mátyással, a Mooters- Szebényi Danival, Szumper Ákossal és Kovács Dáviddal ezen kívül tagja vagyok a Jaco Pastorious Tribute Band-nek- Sallay Jenővel, Gányi Miklóssal, Benkó Ákossal és Lakatos "Soso" Sándorral. 
Tavaly szeptemberben volt alkalmam játszani a Borlai Gergő Quartettel, ami hatalmas megtiszteltetés és élmény volt, csak úgy mint idén márciusban Szakcsi Lakatos Bélával egy színpadon állni. Remélem a jövőben is lesz lehetőségem részese lenni ilyen produkcióknak.

Ez a riport a tehetség rovatban jelenik meg, így oka is az, hogy a környezeteden kívül a szakma is felfigyelt rád, hiszen Babos Gyulától Szakcsi L B is szívesen invitál színpadra, Borlai Gergőről nem is beszélve! Ígéretes tehetség, vagy átlépted már ezt a küszöböt, hol tartasz saját megítélésed szerint?

Megmondom őszintén, hogy nem szoktam ezen gondolkodni, folyamatosan azon jár az eszem, hogy hogyan tudnék még jobbá válni és ezért még több mindent megtenni. A zene az életem, csinálom a dolgomat és próbálok mindenhol 120 %- ót nyújtani ahova csak hívnak.

-Tavaly polgári foglalkozásba kezdtél, mit csinálsz?

Tavaly szeptembertől a Hang- Szín- Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium gitár tanára lettem, ami egy nagyon nagy megtiszteltetés nekem, hiszen évekkel ezelőtt még én is ott voltam diák és ez nagyon jó érzés, hogy most visszamehettem, mint tanár.
 
- A LEZMON szeretne az Élő Zenével kapcsolatban megmutatni olyan helyeket, ahol szívesen fogadnak együttest és közönséget. Javasolj nekünk egy fővárosi és egy vidéki kocsmát, klubbot, akiket ajánlásoddal mutathatunk be.

Az egyik a Budapest Jazz Club lenne a másik pedig a Szekszárd Jazz Club.  

- Hol vagytok elérhetők?

https://www.facebook.com/euroafricanplayground
https://www.facebook.com/mootersofficial
https://www.facebook.com/gkgtrio
https://www.facebook.com/ochomacho

- Nem mehetünk el az mellett, hogy az Ocho Macho sikereihez komolyan oda kell tenni mindenkinek magát a tagok közül. Tudom, hogy nagyon nehéz az élvonalbeli zenélést munkával és családdal együtt csinálni. Nálad még kicsit könnyebb a helyzet, híreink szerint nincsenek úton porontyok, de mond, hogy bírod? Van sorrend, koncepciód és próbálsz ehhez kapaszkodni, vagy erős  fiatal kölyökként úszol az árral?

Úgy gondolom, hogy a zenélés nagyon nagy elhivatottsággal jár és szerintem mindenki tisztában van vele, aki ezzel foglalkozik, így én is. Próbálom a lehető legjobban összeegyeztetni a koncerteket, próbákat a tanítást és a magán életemet, szükség van a prioritásra, mert másképp nem megy

- Mondj nekünk egy személyt, akit tehetségesnek vélsz és szívesen ismertetnél meg  a Lezmon oldalait olvasókkal!

Többet is tudnék, mert hála Istennek tele van az ország tehetséges fiatal muzsikusokkal, de ha itt most egy embert mondhatok, akkor Nagy Ábel-t mondanám aki nagyon tehetséges zongorista és gitáros is.

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!