Mersics György az Ocho Macho dobosa

- Mielőtt összeálltak a kérdéseim felkutattam, amit rólad már megírtak, így tudhatjuk, hogy 3 éves korodban megtörtént a mérgezés, majd  8 évesen testet öltött dobfelszerelés formájában, pedagógiai jelleggel és kíséri napjaidat szerencsénkre! Volt, vagy van példakép a dobok mögött? Mennyit gyakorolsz manapság?

Sajnos a zenekari próbákon kívül nincs időm külön gyakorolni, de ezek a próbák is inkább a téli időszakban vannak, hiszen a nyáron folyamatosan zenélünk, dolgozunk. így ha azt vesszük, akkor heti 2-3 alkalommal gyakorlok a koncerteken. Jó lenne ezt még egyéni gyakorlással is kiegészíteni, de majd……  smiley  Példaképeket nem nagyon tudok állítani a sorba és nem is szeretnék, nem vagyok ez a típus. Talán inkább kedvencnek mondanám, ebből egy van! Simon Phillips, egy igazi életművész!

- Munka és család mellett! Megmaradt a melóhelyed? Tavaly több mint 100 fellépés, nem egyszer külföldi, hogy tudod ezt megoldani?

Igen dolgozom. A mai világban nem engedheti meg magának az ember, hogy csak egy lábon éljen, legalább is szerintem. A zenét és a munkát nehéz összehozni, de ameddig tudom, csinálom, a család meg feltölt, még ha sokat nem is vagyok otthon. Nehéz összehozni, de elsősorban köszönöm a feleségemnek és kisfiamnak, hogy ezt „vállalták”  [smiley]  és elfogadták velem együtt, és persze a munkahelyemen is elég elnézőek MÉG! Stressz az van, hogy megoldjam, de valahogy mindig sikerül.

- Mint tudjuk, a Nők sokkal többet bírnak, mint, mi férfiak, tisztelet érte, így nem hal ki az emberiség! Gondolom, minden hét végén kitüntetést adsz át a feleségednek, hogy még otthon vár! Benedek fiad másfél éves, emlékeim szerint ekkor már szaladnak, ne vedd gonoszkodásnak: ott voltál a pillanatnál, amikor elindult?

Tény, hogy többet bírnak, ezzel nem vitatkozom és a kitüntetés is jár!!! Szerencsére azért a szép dolgok nem csak akkor történnek amikor nem vagyok odahaza és most a pontos időpontra nem emlékszem hisz a „felállt és elindult” folyamat nem villámcsapás szerűen volt hanem fokozatosan történt, de az első pár lépésnél és seggre csücsülésnél ott voltam ami közel egy éves korában volt! ÖRÖM!!!  smiley  Azóta meg ……… minta a villám!

- Tudom, látom sokszor, hogy könnyen hagyja rád a Banda, azt, ami már rajtad is marad, konkrétan a Turnébusz Te Vagy Magad. Belül nyilván imádod ezt:), de mégis, hogy Bírod Őket aljasokat? Van kialakult rutin?  

smiley Jól látod! De ez nálam valószínű abból fakad, hogy nagyon szeretem az autókat. Bírom őket! Bár néha… de ez titok!  smiley  Kialakult rutin nem nagyon van, hisz mindig mindenki mást gondol, mást akar. Ami biztos és rutinszerű, hogy Én szállok be elsőnek és Én szállok ki utolsónak! a többit meg az élet írja.

- Mennyit mentek egy évben? Mivel?

Körülbelül 40-50 ezer kilométer az, amit megteszünk egy évben egy 9 személyes kisbusz hátán.    

- Úgy tudom, kaptatok segítséget ez ügyben! Van egy srác, aki előttetek érkezik és előttetek távozik, ki ő és miért?

Ha jól sejtem itt most Curtis barátunkra (Lőrentei Zsolt) gondolsz, aki a zenekar hangszereit szállítja, kezeli, félti és vigyáz rá!?! Igen kaptunk! Nem is kicsit, hiszen ezt a feladatot  Én láttam el és tudom mivel jár. Itt azért hozzáteszem eleinte féltem is a dologtól, és ez egy szintén hosszú sztori, hogy hogyan jutottunk ide, de azt kell mondjam, hogy nem bántam meg! Curtis barátom kizárólag (és ezek nem csak szavak) az egyetlen ember akiben megbízom a hangszereinkkel kapcsolatban! Curtis érkezéséig nem volta senki akit hozzá engedtem volna nyúlni a dobomhoz! Köszönöm, köszönjük Curtis!

-Tavaly lemez újra, akusztik verzió, idén ismét kint a punk első három száma! Nagyszínpad verseny, lemez, klipp, több mint száz koncert megint lekötve, miközben mondhatjuk, zeneileg újdonságokat hoztok. Kinek mi a szerepe és feladata ebben a szédületes tempóban, amikor új zene születik. Alkotólak  veszel részt, vagy csak véleményezel és teszed a Dolgod?

Ez egy érdekes dolog. Általában, de ez sem mindig így van, egy gitár ötletből indul a dolog. Majd a nóták végleges verziója próbák hosszú során alakul a véglegessé, vagy majdnem véglegessé. Ezt azért így mondom, mert hiszen az OCHO egy nyolctagú élő zenét játszó zenekar és bár a dalok valamilyen szinten keretben vannak, de sokszor alakulnak a koncert menetéhez. Amúgy mindannyian beleszólunk egy-egy dal megszületésébe néha nem kis vitákkal, de ez így van jól. Ja! És tesszük a dolgunkat.  smiley

- Amikor leülsz a dob mögé beálláskor, mindig elcsodálkozok, hogy egy dob ennyire tud szólni. Koncert közben hozzám közel álló zenéhez értő emberek is megállapítják, hogy hihetetlen feszes és pontos a dob. Mennyire nyom a súlya, hogy a sok hangszer, ami az Ocho egyedi hangzásvilágát adja, a hihetetlen tempó utáni fékezések, majd visszaváltások, kiállások biztos alapja az rád nehezedik nagyrészt?

Köszönöm a bókot….. cheeky Erre azt tudnám mondani, hogy aki biztos a hangszerén annak nem jelent problémát a súly! Igyekszem jól csinálni, amit csinálok, 1/8-ad részben nehezedik rám a dolog.

- Hangtechnikusként dolgoztál sokat, így mindkét oldalát ismered a következő kérdésnek: füles (fülmonitor) vagy monitorláda? Pro, kontra?

A színpadról nézve Én sokáig a monitorláda híve voltam, de sok év elteltével rájöttem, hogy hangos, így most már Kb.: két éve fülmonitort használok, bár az orvosok szerint károsabb, de ez egy külön kérdés. Akkor károsabb, ha valaki nem ért hozzá és nagyon hangosan tolja az agyába.  smiley  Technikusi szemmel viszont csak füles, hiszen sokkal könnyebb dolgozni. Kevesebb a felesleges zaj, ami lejön a színpadról így sokkal egyszerűbb jó hangzást produkálni a hallatók felé! 

-Térjünk rá a hangszerekre. Mint ez is részben anyagi kérdés, de azon játszol amin szeretnél? Van gyermekkori álom dob? 

Részben anyagi kérdés, de elérhető áron is lehet már jó hangszert vásárolni. Szerencsém van, mert van  három komplett dobom és mindig azon játszom amelyiken szeretnék.  smiley  na de komolyra fordítva. Az Ocho-ban két dobot használok az egyik egy régebbi de még nagyon pöpec kis dob egy Tama Artstar. Es, ez inkább a téli időszakban van a színpadokon mert egy viszonylag pici szerkó és a klubokban könnyebben elférünk. A másik egy Tama Starclassic Bubinga, ezt a nyári szezonban használom a nagyobb méretei miatt. Álom dob:  smiley  Jó kérdés, de úgy gondolom, hogy a Starclassic beszerzése kimerítette az „álom dob” kifejezést! Aki ismer, az tudja, hogy TAMA fertőzésem van. !!!

- A Lezmon Hírportál célja, hogy összeszedje és megmutassa az ÉLŐ ZENE minden összetevőét. Ilyenek a hangszerboltok is. Szívesen bemutatjuk azt a hangszerboltot, ahol vásárolsz. Fontos, hogy kipróbálhasd, beleharaphass mielőtt megveszed, vagy megy neten is? Van ilyen bolt?

Igazán a dob nem az a hangszer, amit sűrűn cserélget az ember, a netes vásárlásoknak nem igazán vagyok a híve ebben a kategóriában, hisz lutri. Van pár hely ahol ki tud próbálni a vásárló pár dolgot viszont ez ritka (nagy árukészletet már nem éri meg senkinek tartani), de ha meg kell említenek pár helyet akkor kettő illetve három olyan hely van ahonnan vásárolni szoktam. Az egyik a dobosok „barlangja” Budapesten a TAM-TAM Dobcentrum itt szinte mindent megtalálsz és segítőkészek valamint elég sok dolgot ki is lehet próbálni, persze a lehetőségek itt is korlátozottak.  A másik ilyen hely Sopronban a Hoffer Hangszerbolt. Itt Hoffer Péter barátom is elég sok mindenben segített már és speciális dolgokban Ő szokott tanácsokat adni. Akit még megemlítenék ők elég sok mindenkinek gyártanak speciális dobverőket köztük nekem is „Big Stick drumstick”  köszi (Ági és Zoli)!

- A stúdió nem ritka az életetekben. Tudjuk, hogy más történet, mint a színpad. Te, hogy vagy ezzel? 

Úgy gondolom minden zenekarnak fontos a komfort, ez igaz a színpadon és a stúdióban is egyaránt. Persze, nem azt mondom, hogy ennek hiányában nem lehet megvalósítani a produkciót, de körülbelül olyan mintha életlen késsel akarnánk kenyeret vágni. És persze, ha a közönség azt látja, hogy te szenvedsz akkor a rosszul veszi ki magát. Ugyan ezek a dolgok igazak egy stúdióra is. Fontosak a körülmények és a velünk dolgozó emberek.  

- Végezetül, kérlek, javasolj egy helyet, klubot vagy kocsmát, ahol szívesen játszotok és bemutatjuk ország világnak itt  a LEZMON-on. Mondjuk, legyen a szempont, hogy nagyon nehéz bepakolni, de mégis szereted a helyet!

Nehéz kiemelni bármilyen helyet, hiszen szerencsére egyre több jó hely illetve klub van már az országban, ahol szerencsére még a feltételek is adottak az ÉLŐ zenéhez. De mégis egyet……. hát…… inkább nem. Egyre több a jó hely! Egy két kivétel akad, de ezt hagyjuk…..   smiley

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!