Kirchknopf Gergő beszélget Kállay-Saunders Andrással

Azt terveztem, hogy nem készülök rád és ahogy a többi zenész barátomnak is el szoktam mondani egy kicsit dumálgatunk és ha megengeded akkor szeretnék veled őszinte lenni.

Az mindig jó

Onnan szeretnék én indulni, hogy amikor először láttalak a tévében énekelni, csakúgy, mint a többi Magyar tévénéző, az jött le, hogy az amerikai srác leül a hangszere vagy a kísérete mellé, akkor végre valami zene érkezik hozzánk. Viszont, mikor megindult veled az élet, merőben mást kaptunk. Az érdekelne engem, hogy mi történt?

Amikor a Megasztár castingjében először láttak az emberek, a gitárosommal Lee Olivérrel egy blúz dalt adtunk elő, amit az előző nap írtam. Sokan mondták, hogy a Megasztáros produkcióim közül ez volt a kedvencük. Ez valószínűleg azért alakult így, mert akkor voltam önmagam. Nem más dalait énekeltem, nem mondták, hogy hogyan adjam elő, hanem azt csináltam amit én akartam.  Később én is rákérdeztem, hogy miért nem folytatjuk ezt a vonalat? Akartam például a Georgiát énekelni, de azt mondták, hogy a magyar fülnek nem fog tetszeni, én meg azt kérdeztem, hogy honnan tudjátok, ha nem engeditek, hogy hallják?

Abba, hogy beleszóltak és nem engedtek dolgokat, most nem mennék bele, inkább rólad szeretnék hallani. Én azért örülök, hogy tudunk most beszélgetni, mert tavaly az angyalföldi utcabálon utánunk léptetek színpadra, úgy emlékszem, hogy összesen hárman voltatok és akkor azt kérdeztem magamtól, hogy ez az ember miért nem játszhat élőben? Aztán olvastam a nyilatkozataidat, hogy nagyon örülsz, hogy végre összeállt a Kallay Saunders Band és játszhattok ebben a formációban. Régóta tervezted ezt?

Eljött az a pillanat amikor azt mondtam, hogy én már képtelen vagyok berakni a CD-t és arra énekelni, mert ennél többet ér az, ami bennem van zeneileg. Szeretek improvizálni, szeretek játszani egy dalon belül, amire CD-kísérettel nem lehetséges. Mindig is azt akartam, hogy legyen saját zenekarom. Számomra nincs jobb érzés a színpadon, mint amikor élő hangszerek szólalnak meg körülöttem. Négy évig hallgattam az ellenérveket, hogy nehezebb lesz eladni, többe fog kerülni de túlléptem ezeken és örülök, hogy mára eljutottam idáig. Való igaz, hogy most kevesebb koncertet adok, mint ahány haknim volt régen. Ez természetes, hiszen több helyszínen lehet haknizni, mint ahányan koncertezni. Nyilván így kevesebb a bevétel is, de nekem sokkal többet ér az amikor a zenekarommal játszhatok, mintha a haknikkal keresném tele a zsebemet.

Hogyan állt össze a zenekarod? Meghallgatásokat tartottál és így válogattad őket össze vagy ismerted őket korábbról és az évek alatt kialakult benned, hogy ki lesz a te dobosod, gitárosod?

Ez elég vicces. Még a Megasztárban, volt egy zenekar a versenyben, akik a kedvenceim voltak, ebben énekelt és gitározott  Tóth Ádám. Eltelt egy pár év és egy bevásárló központban összefutottam Ádámmal és kiderült, hogy nincs már meg az a banda. Erre közöltem vele, hogy alakítanék egy zenekart, te leszel a gitárosom, szerezzünk még tagokat! Szólt néhány embernek, csináltunk egy próbát és rögtön az első alkalommal jól éreztük magunkat együtt. Így lett a zenekar és azóta is nyomjuk.

A dalok már papírra vetve készen álltak, vagy csak ötlet szinten és hangszerelni kellet, esetleg később alakultak ki?

Folyamatosan jönnek és jönnek belőlem. Minden nap írok valamit, sétálok az utcán, felveszek egy témát, átküldöm a Szakos Krisztiánnak, ő meg visszaküldi egy alappal, így mára kismillió ilyen dal található a stúdió tárolóin. Így írtuk meg ketten a Krisztiánnal ezen a lemezen szereplő dalokat is. A zenekarral is írtunk dalokat amelyek egyenlőre a fiókban vannak és megjelenésre várnak.

Amiket játszotok élőben azok előbb meg vannak hangszerelve gépen és erről veszi le a zenekar és úgy viszitek színpadra?

Krisztiánnal úgy rakjuk össze, hogy jól játszhatóak legyenek élőben. Igazából a színpadon még sokkal több erő is van bennük, mint CD-n hallgatva.

Mi a célkitűzésetek erre az évre? Videóklippeket fogtok készíteni vagy a fesztiválokon való megjelenéssel támogatjátok az új dalokat? Egyáltalán ki a ti célközönségetek?

Azt szeretnénk, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk, a lemezünk. Azt vettem észre, hogy amikor a Kallay Saunders Banddal a színpadra lépünk, ebben az évben nem volt olyan koncert ami után ne jöttek volna oda egy csomóan azzal, hogy kellemesen csalódtak. Ez egyrészt jól esik, másrészt azt gondolom, hogy ezek az emberek igazából eddig nem tudták, hogy ilyet is tudok nyújtani egy élő zenekarral a színpadon. Számomra ennek a turnénak a mottója mindenképpen a "kellemesen csalódtunk", ami akár a neve is lehetne: Kellemesen csalódtunk turné.

Ez a visszacsatolás megerősíti a döntésed helyességét, hogy elég volt a "nyomjátok be a CD-t 'azt jövök" korszakból.

Nagyon szeretnénk minél többet játszani, fesztiválokon, vagy bárhol ahol élőben fel tudunk lépni. Úgy hallottam, hogy szervezői körökben is úgy merül fel a Kallay Saunders Band név, hogy ezek elég jók. Most készül az első videóklipp a Victory című dalunkhoz. Ma találkoztam a farkasokkal, 16-an fognak szerepelni a felvételeken.

Az amerikai focicsapatból?

Nem, ezek igazi farkasok. Azért találkoztam velük, hogy megszokjanak kicsit a forgatás előtt. Kezem lábam remegett, amikor elkezdtek jönni mindenhonnan körülöttem, de mindent a klipp minőségért. Szerintem nagyon jó lesz.

Igazán elismerésre méltó, hogy a Megasztár által adott óriási ismertség után volt bátorságod, hogy a nulláról elindulj egy másik irányba.

Én élvezem ezt az érzést, olyan mintha újra kezdtem volna a karrieremet, mintha egy új előadó lennék. Imádok harcolni a sikerért.

András nagyon szépen köszönöm, hogy a rendelkezésünkre álltál, kívánom, hogy legyen sok koncertetek, érjen össze az egész produkció és szeressék az emberek!

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!