Beck Zoli a 30Y frontembere

- Pécs erős  és zenei központtá vált jól használva az elmúlt évek lehetőségeit. A zene minden szintjén elveszhet benne, aki ide látogat. Jó látni, hogy döntési szinteken teljes nyitottság bizonyul minden irányzat színpadra hozására! Komoly zenén át, a populáris irányok minden része az alternatívtól, ska, rock, a metál fogadtatásra kerül szervezői és közönség oldalról is! Kis kocsmák, kiváló klubok, nívós koncerttermek, csodálatos terek  és a Kodály központ ad helyet az év minden napján koncerteknek, fesztiváloknak. Beck Zoli a 30Y frontembere, rengeteg helyen tűnik fel, sokszor csak a háttérben, de nem egyszer kezében mikrofonnal nyitja meg a rendezvényeket. Az időjárás nem akarja, de a programok ránk zúduló sokasága jelzi, itt a szezon, a fesztiválszezon megkezdődik! Mivel kezd Pécs?

Én azért kevésbé látom ennyire felhőtlennek Pécs zenei életét, és talán organikusnak sem nevezném. Azok a zenekarok, akik a Kodályban, az E78-ban vagy az Est-ben koncerteznek,  minden nagyobb városban találnak maguknak helyet - jót vagy kevésbé jót. A pécsi zenekarok pedig legfeljebb önmaguknak köszönhetik, hogy működnek: és ezek néha, úgy tűnik, mintha közösségi kezdeményezések lennének.

- Olyan dologba kezdtetek az Egyetemen, ami bátran mondhatom, hogy példa értékű. Többször álltál már a közönség elé  és beszéltél a ZEN- ről, ami  hiánypótlás és alap a zene világába lépőknek, de foglald össze légy szíves sokadszor mi is a ZEN, hogy sikerült elérnetek, hogy az egyetemi oktatás része lehet?

A ZEN most már 6 féléve működik az egyetemen - egyedülálló program annyiban, hogy a populáris zenei kultúrának komplex megközelítését kívánja adni. Részben úgy, hogy oktatási programot viszünk a populáris zenei kultúrára vonatkozó elméleti, leíró, kritikai vagy történeti kurzusokkal, részben úgy, hogy ezt a praxis felől is megpróbáljuk megmutatni: a popzenei marketing, kommunikáció, az élőzenei hang-és fénytechnika, a stúdiómunka, a produceri vagy zenei szerkesztői témák épp úgy előkerülnek, mint a management, a kiadói vagy szerzői jogi kérdések. Ugyanakkor a ZEN tényleges teret is biztosít azoknak, akik egyébként zenélnek: létrehoztuk a Nyitott Stúdió Programot, amiben a hallgatók első felvételeiket tudják elkészíteni a Zsolnay Negyedben működő stúdióban, részt veszünk egy színpaddal és három nap line-up-jával hagyományosan a PEN-en, ahol idén kilenc ZEN-es zenekar mutatkozik be. Harmadik elemként pedig más aktivitásaink is vannak: kiállítások, könyvszerkesztés, effélék.

- Aki ránéz, az láthatja, hogy a zenész világ és a szakma nagyon komolyan veszi, teljes sort alkotnak előadóként! Jönnek első szóra?

Nyilván egy ilyen képzést, mint szolgáltatást az egyetemisták számára,  úgy tudunk megszervezni, hogy jellemzően külső előadókkal dolgozunk - és azt hiszem, szívesen jönnek az előadók, ami talán ennél fontosabb, hogy jó tapasztalatokkal és élményekkel távoznak, jó páran többször, több formában is oktattak a ZEN-ben.

- Sikerül átjárást biztosítani az éles zenei piacra, integráljátok fesztiválok programjaiba is a résztvevőket! Milyen a fogadtatása?

Az fontos, hogy látható legyen: a ZEN nem tudja az egyetemi zenekarok managementjét, promócióját vinni - és nem is akarja, korántsem ez a dolga. Sokkal inkább az, hogy a zenét csinálók jobban megismerjék azt a világot, ami felé tartanak, hogy eligazodjanak benne, hogy egymást segítsék, hogy szélesedjen a kapcsolati rendszerük, etc. Az azért nagyszerű élmény, ha a diákokkal összefutunk egy fesztiválon úgy, hogy ők nem közönségként vannak ott. Egyébként legalább akkora öröm, ha egy hozzánk járó diák elkezd publikálni zenei témákban, koncertfotókat csinál, vagy éppen egy fesztivál szervezőcsapatának lesz a tagja - és ezekre szerencsére akad példa.

- Eljutottunk a PEN-ig. Nyakunkon a kezdés!  Mire számíthat az idei PEN közönség? 

Ahogy a programot láttam, minden rendben lesz. A ZEN&Roll színpadon minden o.k., talán kissé jobban aggódom amiatt, mintsem a 30Y koncerten. Ha meg arra kérdeztél: Pécsen játszani mindig öröm, tényleg az, szóval játszunk egy piszok erős koncertet.

ui.: A hétvégén lezajlott a Pen, mint kiderült Zolival az interjú előtte napokban készült. Hogy milyen volt? Kis ízelítő és jövünk egy beszámolóval a szervezőket kérdezve!

face Pen:https://www.facebook.com/PecsiEgyetemiNapok2015?fref=ts

Riport velem!

Jelentkezz riport készítésre, mert most lehetőséged nyílik, hogy bemutasd magad és a bandádat a LEZMON-on!

Töltsd fel magad!

Csatlakozz a LEZMON-hoz, hogy minél többen ismerhessék meg a zenekarodat!

Töltsd fel koncerted!

Töltsd fel koncertedet, hogy minél többen ott lehessenek!